Gereedschap keuring
Uw machine veilig en continu in gebruik
Het werken met machines brengt risico’s met zich mee. Dit heeft betrekking op zowel de machine als op de gebruiker van de machine. Veiligheid is daarom een belangrijke factor. Maar waar is machineveiligheid van afhankelijk? Aan welke wetgeving moet u voldoen? En hoe zorgt u ervoor dat risico’s beperkt blijven. Een (periodieke) gereedschap keuring helpt u de veiligheid up-to-date te houden zodat u niet voor verrassingen komt te staan. BJC Tools biedt u de beste oplossing om hierin de juiste overwegingen te maken. Let wel, een machine of gereedschap keuring is ten alle tijden een momentopname.
Wanneer u regelmatig met machines werkt, bent u ook verantwoordelijk voor het gebruik ervan en het veilig werken met machines en arbeidsmiddelen. Hoe u omgaat met de machine weegt net zo zwaar als de staat waarin de machine verkeert. De machineveiligheid is daarom niet volledig afhankelijk van de machine zelf, maar ook van de gebruiker.
- Betrekking op gebruiker en fabrikanten – Gebruikers moeten bewust omgaan met machines en de risico’s hiervan kunnen inschatten. Daarnaast behoren ook de fabrikanten van machines tot de verantwoordelijken voor machineveiligheid.
- Voldoen aan de Arbowet – De Arbowet stelt dat sommige arbeidsmiddelen keuring plichtig zijn. Deze verplichting is op twee situaties van toepassing. Wanneer de veiligheid van uw arbeidsmiddel afhangt van de manier waarop deze geïnstalleerd wordt. En wanneer de veiligheid van uw arbeidsmiddel afhankelijk is van invloeden van buitenaf, zoals slijtage, veroudering of verslechtering. In de volgende situaties stelt de Arbowet een keuring van machines verplicht:
- U installeert de machine voor de eerste keer – of opnieuw
- U heeft de machine zelf in gebruik genomen
- U heeft de machine verhuurt
- Voldoen aan het Arbobesluit – Wetgeving omtrent veiligheid en gezondheid waar werkgevers én werknemers aan moeten voldoen, ten aanzien van arbeidsmiddelen. Werkgevers dragen zorg voor voorlichting en opleiding van werknemers en werknemers zijn verplicht voorzichtig en zorgvuldig om te gaan met arbeidsmiddelen.
- Machinerichtlijn – De machinerichtlijn is verwerkt in het Warenwetbesluit Machines, waardoor de eisen die hierin staan wettelijk verplicht zijn. U kunt de Machinerichtlijn 2006/42/EC aanschaffen op de website van het NEN.
- Risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E) – Voordat een machine op de markt komt dient de RI&E al te zijn uitgevoerd. Vanaf dan dient deze periodiek terug te komen. Hoe u dit doet staat niet vastgelegd. Er zijn dan ook geen voorgeschreven regels of richtlijnen opgesteld over hoe een RI&E eruit moet zien. Uw eigen verstand en inzichten van machines vormen dan ook de basis. Er zijn hulpmiddelen en instrumenten beschikbaar die u hierbij kunnen helpen. Een keuring van uw machine is ook een uitstekend hulpmiddel om risico’s te controleren. Een keuring vormt als het ware het totaalplaatje van uw machine.
Voorkomen machine stilstand
Machines die stilstaan leveren niets op. Sterker nog, ze kosten u alleen maar geld. En dit allemaal omdat de veiligheid van de machine mogelijk niet goed (genoeg) op orde is. U kunt dit voorkomen door uw machines regelmatig en tijdig te keuren
Gereedschap keuring – Hoe gaat het in zijn werk?
Een gereedschap keuring helpt u om de veiligheid van arbeidsmiddelen en machines te waarborgen. Het helpt u om kwaliteit uit te stralen naar de buitenwereld, waardoor u als betrouwbare partner wordt gezien. Om deze kwaliteit waar te maken, wordt een keuring altijd door een deskundige keurmeester vervult. Dit is een teamlid uit de technische dienst die is opgeleid tot keurmeester. Een keurmeester van BJC Tools kan op locatie of in de technische dienst van BJC Tools de keuringen uitvoeren.
De keurmeester keurt machines op twee manieren. Middels een visuele inspectie en middels een meting van de elektrische gereedschappen. De keurmeester kijkt, aan de hand van documentatie van de fabrikant, of hij afwijkingen van de norm signaleert (hoe de machine zou moeten functioneren). Deze punten lopen als een rode draad door de keuring heen:
- Kan er iets omvallen, afbreken of kan er elektrocutie plaatsvinden?
- Er wordt gekeken naar slijtage, schade en verkeerd gebruik?
Een keuring van machines is geschikt voor elke organisatie dat werkt met arbeidsmiddelen en machines, of deze verhuurt. Het is geschikt voor bedrijven die zeker willen zijn van hun zaak en geen risico’s willen nemen op gebied van veiligheid en/of uitval van machines.
Wilt u met uw bedrijf aantoonbare kwaliteit uitstralen? Dan is het betrekken van BJC Tools als een onafhankelijke en deskundige partner de beste optie voor u.
Efficiënt omgaan met een machine of gereedschap keuring – Om te voorkomen dat uw machines tijdens keuring te lang stilstaan, kunt u het onderhoud combineren met keuringen. Ook kunt u de keuring op vaste momenten laten plaatsvinden zodat er een routine ontstaat en efficiënt kan worden gewerkt.
Aantoonbare veiligheid van Hijs- & Hefmiddelen
Werkt u met hijs- en hefmiddelen of verhuurt u deze aan derden? Dan is het regelmatig keuren van uw machines belangrijk. Zeker tijdens het verhuren van uw materiaal, omdat het niet direct zichtbaar is wat er met de machine gebeurt. Een keuring voor hijs- en hefmiddelen helpt om gebreken te voorkomen die uw bedrijfsvoering in de weg staan. Met een keuring hijs- en hefmiddelen:
- Waarborgt u de veiligheid van uw machines
- Houdt u zich aan uw verantwoordelijkheid aangegeven in het Arbobesluit
- Beperkt u risico’s en stilstand door bijvoorbeeld slijtage en verkeerd gebruik
Keuring van hijs- en hefmiddelen is verplicht
Er is een wettelijke verplichting om minimaal jaarlijks hijsmiddelen te laten inspecteren door een deskundige en het resultaat van de inspectie schriftelijk te laten vastleggen.
We kijken graag met u samen naar de meest efficiënte planning voor een totaal keuringsprogramma dat minimale stilstand en maximale inzet van uw hijs- en hefwerktuigen realiseert. Wij als BJC denken met u mee en bieden u ten alle tijden de beste oplossing. Bij noodgevallen plannen we desnoods op korte termijn een keuring voor u in. Onze rapportage met bevindingen ontvangt u meteen na de keuringen, zodat u direct op de hoogte bent van de betrouwbaarheid van uw middelen.
Â
Elektrische installaties – NEN 3140 keuring
U wilt de veiligheid van uw elektrische installaties waarborgen en zorgen voor een veilige werkomgeving. Een periodieke keuring overeenkomstig met NEN 3140 helpt u om uw elektrische installaties in goede staat te houden en eventuele incidenten, zoals elektrocutie, te voorkomen. De keuring geeft u inzicht in risico’s zodat u deze tijdig kunt voorkomen. Met de keuring elektrische installaties:
- Voldoet u aan de Arbowetgeving
- Toont u aan dat een veilige werkomgeving voor u prioriteit heeft
- Minimaliseert u het risico op incidenten en boetes
U wilt voldoen aan alle wet- en regelgeving en de veiligheid waarborgen van uw vaste elektrische installaties en de aanwezige elektrische arbeidsmiddelen. NEN 3140 (periodieke keuring) geven allebei duidelijke handvatten over hoe u dit kunt doen. Het helpt u om praktische invulling te geven aan de wettelijke eisen rondom het werken met elektrische installaties.
Er is echter geen wettelijke verplichting om de veiligheid van elektrische installaties te garanderen. Wel moet de werkgever vanuit de Arbowet zorgen voor een veilige werkomgeving voor zijn personeel. Periodieke keuring aan de hand van de NEN 3140 kan een goed hulpmiddel zijn om dit te waarborgen.
NEN3140 Checklist
Wanneer uw elektrische installatie een keuring volgens NEN 3140 ondergaat, wordt deze op verschillende aspecten getoetst. Allereerst vindt er een visuele inspectie plaats, waarna een meting en beproeving plaatsvindt waarin wordt gekeken in hoeverre de installatie voldoet aan de eisen.
Keuringen valbeveiligingsmiddelen
Fabrikanten schrijven jaarlijkse controle en onderhoud voor, omdat u op de veiligheid van de voorzieningen moet kunnen vertrouwen. Alle klim- en valveiligheidsvoorzieningen en persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s), klein of groot, dienen gekeurd en onderhouden te worden. Denk aan harnassen, valstopapparaten, ankerlijnen, positioneringslijnen, vanglijnen en slingen.
Conform de Europese regelgeving NEN-EN 365 in combinatie met de EN 795/353-1/2 dient elke permanente valbeveiliging, afhankelijk van gebruik, minimaal 1 keer per jaar getest worden.
Aansprakelijkheid
Mocht zich een incident voordoen en uw klim- en veiligheidsvoorzieningen zijn niet op tijd gekeurd en onderhouden dan kunt u als gebouwbeheerder of werkgever aansprakelijk worden gesteld. U stuurt immers iemand naar een werksituatie die wellicht niet veilig is. Zorgvuldig onderhoud en tijdige keuring voorkomen onveilige situaties en reduceren uw aansprakelijkheid.
Wat houdt deze keuring in?
Een gecertificeerde keurmeester keurt uw valbeveiligingsmiddelen. Belangrijke onderdelen van deze keuringen zijn o.a. de visuele inspectie en de anker-trekproef. Met deze testen wordt gecontroleerd of het systeem nog steeds de klap kan opvangen van iemand die valt. Bij onderhoud aan de valbeveiliging kunt u denken aan het op spanning brengen van het kabelsysteem.
Keuring draagbaar klimmateriaal
Regelmatige inspectie van uw klimmaterieel garandeert een lange levensduur en biedt u de zekerheid dat uw materieel veilig is te gebruiken. Ladders, trappen en steigers worden onder wisselende omstandigheden gebruikt en zijn onderhevig aan slijtage. Daarom is het noodzakelijk om uw materieel regelmatig te keuren. De Arbowet verplicht u om deze inspectie minimaal 1x per jaar uit te voeren.
NEN2484
U wilt dat er binnen uw organisatie wordt gewerkt met veilig klimmateriaal. Door regelmatig een NEN 2484 inspectie te laten uitvoeren, bent u verzekerd van veilige ladders en steigers. Na de keuring volgens de NEN 2484 ontvangt u een overzicht met opmerkingen, eventuele mankementen of afwijkende meetwaarden.
Wat houdt een keuring in?
Tijdens deze gereedschap keuring let de keurmeester onder meer op eventuele vervormingen aan het materiaal, slijtage en de conditie van de borging en de ladderschoenen. Versleten of onherstelbaar beschadigd draagbaar klimmaterieel wordt voorzien van een afkeursticker en moet worden vernietigd.
Tuin en Parkmachines worden onderverdeeld in onderstaande categorieën:
– Zelfrijdende werktuigen   Bijv. zitmaaiers en zodenbemesters
– Trekkers zonder werktuig  Bijv. landbouwtrekkers – tuinbouwtrekkers
– Motorisch gereedschap   Bijv. loopmaaiers – kettingzagen – bosmaaiers – heggenscharen
– Elektrisch- en Accugereedschap   Bijv. de elektrische- of accuversie van genoemde machines
Per categorie wordt er voor de gereedschap keuring een bijpassende keuringslijst gebruikt die punt voor punt dient te worden afgewerkt alvorens de keuring kan worden afgerond. Bij elektrische en accu arbeidsmiddelen volgt er aansluitend nog een keuring volgens de NEN 3140 waarbij wordt vastgesteld of aan de elektrische veiligheid wordt voldaan.
De keurmeester van BJC Tools richt zich met name op het keuren van tuin- en parkmachines, zoals loop- en zitmaaiers, kettingzagen, bosmaaiers, heggenscharen, aggregaten, waterpompen, kloof- veegmachines enz. Voor het goed kunnen uitvoeren van deze keuringen is het noodzakelijk een gedegen kennis te hebben van deze arbeidsmiddelen met de bijbehorende opgebouwde veiligheidsvoorzieningen.
Onze keurmeesters hebben ervaring opgedaan ten aanzien van de opbouw en werking van deze machines en zijn daarom zeer goed in staat deze in al hun facetten te kunnen beoordelen en te keuren.
Voor groot onderhoud en reparaties beschikt BJC Tools over een ruime werkplaats waar het noodzakelijke onderhoud aan uw machinepark kan worden uitgevoerd.

