Hoe HEPA filter wassen en schoonmaken?
Hoe HEPA filter wassen en schoonmaken? In deze blog hebben we een algemeen stappenplan gemaakt hoe je zo’n HEPA filter het beste kunt wassen en hoe vaak je dit moet doen.
Hoe we een HEPA-filter wassen en schoonmaken
De factoren die meespelen. Laten we starten met een kleine noot bij dit artikel. De manier van wassen van een HEPA filter en de intensiteit hiervan is afhankelijk van een aantal factoren. Voor je zomaar het stappenplan volgt is het belangrijk eerst de volgende punten door te nemen.
- Het type HEPA filter: een stofzuiger met HEPA filter kan twee type filters hebben. Een afwasbare of een niet reinigbare HEPA filter. Wanneer hij niet geschikt is om te reinigen, kun je het stappenplan niet volgen. Dan moet je simpelweg op zoek naar een vervangend filter.
- Het soort stofzuiger:Â elke stofzuiger hanteert vaak zijn eigen stappen voor het schoonmaken van een HEPA filter. Hoewel de stappen in veel gevallen overeenkomen, blijft het belangrijk om de gebruiksaanwijzing van jouw stofzuiger erbij te pakken.
Algemeen stappenplan ‘hoe wassen en schoonmaken HEPA-filter
Hoewel het dus afhankelijk is van het type filter en het soort stofzuiger, heb ik alsnog een algemeen stappenplan gemaakt. Check hoe het poetsen van een HEPA filter in veel gevallen gedaan wordt.
- Haal het HEPA filter uit de stofzuiger:Â klik allereerst het HEPA filter uit jouw stofzuiger. Vaak is deze te vinden vlakbij de stofzuigerzak of het stofreservoir bij zakloze stofzuigers
- Haal het daadwerkelijke filter uit het plastic frame:Â in bijna alle gevallen is er sprake van een plastic frame, waarin het filter te vinden is. Deze dien je eraf te halen voor je het filter gaat wassen.
- Houdt het HEPA filter onder de kraan:Â zorg ervoor dat je het HEPA filter goed met water schoonmaakt. Let op: gebruik nooit harde borstels of sponzen, dit kan het filter beschadigen.
- Wring het HEPA filter goed uit:Â als je klaar bent met het afspelen van het filter, kun je deze uitwringen. Doe dit natuurlijk wel voorzichtig en wring het filter niet kapot.
- Laat het HEPA filter goed opdrogen: voor je het filter gelijk weer terug stopt in de stofzuiger, dien je deze eerst goed op te laten drogen. Let op: leg het filter nooit in de zon of bij een heet object. Laat het gewoon op kamertemperatuur drogen. Extra tip: zet het filter recht op tegen een muur, leg het niet plat.
- Doe het filter terug in het frame en in de stofzuiger: is het HEPA filter helemaal opgedroogd? Dan kun je hem vervolgens weer in het plastic frame klikken en het filter weer bevestigen op de juiste plek in jouw stofzuiger.
Hoevaak HEPA filter wassen?
In de meeste gevallen moet je een HEPA filter zo’n vier keer per jaar wassen. Echter is de schoonmaak intensiteit afhankelijk van:
- Hoe vaak jij stofzuigt en de stofzuiger gebruikt
- Hoeveel stof erop gezogen wordt door jouw stofzuiger
- Wat voor soort HEPA filter er in jouw stofzuiger te vinden is
- Hoe ‘goed’ het HEPA filter schoongemaakt wordt
Waarom het HEPA filter reinigen en wassen?
Als jij naar aanleiding van mijn blog met de vraag loopt waarom je een HEPA filter eigenlijk zou moeten wassen en reinigen, check dan eens onderstaande punten:
- De stofzuiger behoudt een goede zuigkracht: door het filter geen blokkade te laten krijgen, is het slim om het filter regelmatig schoon te maken. Je verminderd de kans op een verminderde zuigkracht. Zuigkracht is een belangrijk onderdeel, wat we altijd meenemen bij mijn onderzoeken naar de top 10 stofzuigers. Het wassen van dit filter is dan ook een van de eerste tips die ik geef voor de stofzuiger zuigkracht verbeteren bij verminderen.
- De kans op allergieën is minder aanwezig: het schoonmaken van het HEPA filter verminderd de stofuitstoot. Hiermee is de kans op allergische reacties minder aanwezig. Kijk ook eens naar de beste stofzuiger voor allergieën, als je vaker last hebt van een allergische reactie naar aanleiding van stof.
- Langere levensduur van de stofzuiger:Â als jij het HEPA filter nooit schoonmaakt, heb je kans dat de stofzuiger uiteindelijk kapot kan gaan. Dit heeft met name te maken met de mogelijkheid dat de luchtcirculatie geblokkeerd wordt.