Ademhalingsbescherming – Adem in, adem uit
Ademhalingsbescherming
Veel werknemers in de bouwnijverheid hebben last van stof. Ingeademd stof kan allerlei effecten op de gezondheid hebben. De effecten variëren van betrekkelijk onschuldig, zoals forse niesbuien, tot zeer ernstig, bijvoorbeeld blijvende ernstige kortademigheid. Naast stof hebben werknemers in de bouw ook te maken met dampen en gassen die slecht zijn voor de gezondheid.
Als op geen andere manier het inademen van stof en/of gas kan worden voorkomen, moeten werknemers bij schadelijke hoeveelheden stof of gas/damp ademhalingsbescherming dragen.
Ademhalingsbescherming maakt het mogelijk lucht in te ademen die vrij is van gevaarlijke stoffen. Dit gebeurt bijvoorbeeld door het gebruik van filters of het beschikbaar maken van onafhankelijke lucht.
Soorten ademhalingsbescherming
Je kunt je tegen gevaren in de lucht op twee manieren beschermen. We maken namelijk onderscheid tussen afhankelijke en onafhankelijke bescherming.
Afhankelijke ademhalingsbescherming
Afhankelijke bescherming maakt gebruik van de lucht die aanwezig is en zuivert die voordat ze je longen bereikt. Filters gebruik je in combinatie met een masker zoals een ffp3 masker. Dit masker gooi je dan na gebruik compleet weg.
Daarnaast zijn er volgelaats- of halfgelaatsmaskers. Die gebruik je in combinatie met een gas- of stoffilter. Als het filter aan vervanging toe is, vervang je alleen het filter, in plaats van het geheel te vervangen. Afhankelijke ademhalingsbescherming mag alleen worden gedragen als er voldoende zuurstof aanwezig is.
Onafhankelijke ademhalingsbescherming
Als dit niet het geval is, moet je onafhankelijke adembescherming gebruiken. Onafhankelijke adembescherming gebruikt de gevaarlijke lucht helemaal niet, maar voert schone lucht aan vanuit een reservoir of vanaf een buiten het betreffende gebied gelegen plek. Het meedragen van flessen geeft meer bewegingsvrijheid, maar het gewicht beperkt het comfort. Zeker als je de bescherming langere tijd moet dragen.
Stofmaskers en overige adembescherming
Met stofmaskers bescherm je de luchtwegen tegen stof. Ongelooflijk belangrijk bij vele werkzaamheden zoals schuren of vele andere diverse toepassingen. Maar ook half- en volgelaatsmaskers zorgen voor bescherming tegen stof, alsmede verschillende soorten dampen en nevels. Uiteraard zijn daar voor iedere toepassing weer andere filters voor te krijgen.
Wat is het verschil tussen stofmaskers P1, P2 en P3?
De manier van filtering van een stoffilter kan vergeleken worden met die van een zeef. Hoe fijner de zeef, hoe beter de filtering. Het nadeel van een zeer goede filter is dat de gaatjes waardoor men moet ademen kleiner zijn, en dat men dus meer moeite moet doen om te ademen. De ademhalingsweerstand is groter bij een fijne filter dan bij een grove.
P1
Inert stof, rook en nevel die geen verandering teweegbrengen in de structuur van de ademhalingswegen. Denk aan steengruis, houtsplinters, …
P2
Schadelijk stof, rook en nevel die ademhalingswegen kunnen aantasten. Te gebruiken bij schadelijk stof zoals dat van gipsplaten, of meelstof.
P3
Hogere concentraties schadelijk stof dat ademhalingswegen kan aantasten. Denk aan fijnstof. Voor hoog toxisch stof, rook en nevel die opgenomen kunnen worden in het bloed: deeltjes van kankerverwekkende stoffen, deeltjes van radioactieve stoffen, bacteriën, virussen, enzymen en sporen neemt men best een P3 filter met volgelaatsmasker.
Wanneer zijn stofmaskers verzadigd?
Aangezien stoffilters werken volgens het principe van mechanische filtratie zal een stoffilter verzadigd zijn wanneer de inademweerstand verhoogt. Indien men dit waarneemt, dient men het filter onmiddellijk te vervangen.
-
-
Climax Stofmasker FFP3 1730 met ventiel
Oorspronkelijke prijs was: 47,92.33,54Huidige prijs is: 33,54. incl. 27,72 excl.✓ Op voorraad
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-